Kurser og Oplæg

Tilegnelse af ny faglig viden kræver som udgangspunkt et godt læringsmateriale samt en kompetent og tydelig formidler.

Psykotraumatologi

Oplæg omhandler grundlæggende teori omhandlende traumer, både på et somatisk, psykologisk og et neuropsykologisk plan. Gennemgang af forskellige typer traumer og forskellen herpå (psykologiske, fysiske, seksuelle traumer samt enkeltstående og kumulative traumer). Reaktioner og symptomer på traumer samt fokuspunkter ift. behandling af traumer: herunder hvilke forudsætninger der skal til, for at børn og unge kan modtage og profitere af traumebehandling. Oplæg kan ligeledes omhandle sekundær traumatisering samt egen omsorg i arbejdet med børn udsat for traumer med udgangspunkt i belastningspsykologien.

Afsløring af overgreb

Oplæg omhandler de særlige omstændigheder, som ofte gør sig gældende ift. børns afsløring eller hvorfor børn har svært ved at afsløre overgreb. Her gennemgås det særlige ved det seksuelle overgreb og børns udviklingsmæssige forudsætninger for at give udtryk for netop det seksuelle overgreb. En norsk model fra RTSV* omhandlende dialogisk kommunikation, som fordre afsløring af overgreb gennemgås samt vigtigheden af social støtte i og efter afsløringen.  


*Regionalt ressurssenter om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging 

Omsorgssvigt

Oplæg omhandler teori om omsorg og omsorgssvigt. Gennemgang af forskellige typer omsorgssvigt samt psykologiske, somatiske og neuropsykologiske konsekvenser af omsorgssvigt. Et indblik i reaktioner og overlevelsesstrategier børn og unge ofte benytter, når de udsættes for omsorgssvigt samt hvorledes vi kan forstå dem. En gennemgang af tilknytningsforstyrrelser kan integreres i oplægget, hvis det ønskes. Introduktion af Miljøterapeutiske metoder i behandlingen af omsorgssvigtede børn. Oplæg kan ligeledes omhandle egen omsorg i arbejdet med børn udsat for omsorgssvigt med udgangspunkt i belastningspsykologien.

Alle oplæg og kurser indeholder relevant teori, referencer, praktiske eksempler og gruppearbejde, hvor kursisterne får mulighed for at omsætte materialet til egen praksis.   

Eksempel på teaser: Temadag for plejeforældre

Mange børn, som er i pleje har oplevelser med sig, som kan have karakter af omsorgssvigt. Men hvad er omsorgssvigt og er der forskel på om dette har været passivt eller aktivt? Hvad sker der med barnets hjerne og psyke, når de udsættes for overvældende oplevelser og hvornår kan man tale om, at et barn er blevet traumatiseret? Hvad er et traume egentlig og hvilke reaktioner kan man se hos børn, der er traumatiseret? På denne temadag vil vi adressere disse spørgsmål både på et teoretisk plan, men også helt ned i praksis, hvor man i grupper vil få mulighed for at reflektere over teori samt omsætte teori til egne plejebørn og egen praksis. Vi vil fortsætte dagen med, hvordan man som plejeforældre kan forstå og helt konkret kan arbejde med omsorgsvigtede og/ eller traumatiserede børn, hvor der vil blive introduceret metoder fra miljøterapien. Vi vil afslutte dagen med temaet om, hvad det gør ved fagpersoner at arbejde med udsatte børn og i grupper reflektere over, hvad man hver især kan gøre for at forstå egne reaktioner og få taget vare på sig selv og potentielle biologiske børn i arbejdet som plejefamilie. Dagens oplægsholder er psykolog Line Vagner, som igennem studiet, efteruddannelse og erfaring fra Børnehuset, behandlingshjem, kommunal og psykiatrisk regi har specialiseret sig i arbejdet med omsorgsvigtede og traumatiserede børn.

Interesseret?


Kontakt mig endelig, hvis du har spørgsmål eller ønsker at høre mere.